Sprawozdanie z działalności Środowiskowego Domu Samopomocy MOPS za 2007 rok

Sprawozdanie z działalności

Środowiskowego Domu Samopomocy za rok 2007

W roku 2007 wsparciem i rehabilitacją objętych było 35 osób, gdzie w ciągu roku zrezygnowało 8 osób, zaś na ich miejsce przybyli nowi użytkownicy.

Na koniec roku 6 osób oczekiwało na przyjęcie. Oczekujący korzystali ze wsparcia Środowiskowego Domu Samopomocy oraz uczestniczyli w zajęciach klubowych.

Realizowano zadania w zakresie rehabilitacji społecznej, zdobywania umiejętności zawodowych, zaradności życiowej, rozwoju psychoruchowego.

Poszczególne umiejętności i nawyki kształtowane były poprzez udział w różnorodnych zajęciach w poszczególnych pracowniach:

1. Pracownia życia codziennego:

- zajęcia kulinarne, - treningi samoobsługowe, - treningi utrzymania czystości ciała, odzieży i mieszkania, - trening budżetowy.

Dzięki uczestnictwu w tych zajęciach użytkownicy (3 osoby) osiągnęli poprawę w utrzymaniu czystości osobistej i pomieszczenia, dbania o ubranie, ogólną schludność i porządek, przyrządzanie prostych posiłków. Potrafią utrzymać normalny rytm dnia. Częściowo opanowali umiejętność gospodarowania pieniędzmi (wydatki, oszczędności). Udało się wspólnie z uczestnikami urządzić mieszkanie dwóm osobom wraz z remontem mieszkania i zakupem niezbędnych urządzeń i mebli do domu. W znacznym stopniu u czterech osób widoczna jest poprawa w osiąganiu zaradności życiowej, załatwianiu spraw urzędowych.

2. Pracownia edukacyjno – kulturalna

Poprzez udział w zajęciach edukacyjnych użytkownicy (5 osób) bardziej orientują się w podstawowych elementarnych zasadach życia codziennego, zauważalny jest ich rozwój intelektualny, społeczny i poznawczy. U dwóch osób nastąpiła poprawa wymowy, formy komunikowania, zwiększył się zasób słów oraz stosowania zwrotów grzecznościowych.

3. Pracownia komputerowa

Z zajęć tych skorzystało 15 osób. Do największych osiągnięć zaliczyć można opanowanie podstawowych funkcji obsługi komputera i korzystanie z internetu.

Nabyte podczas zajęć komputerowych umiejętności wykorzystywane były w pracy przy pisaniu dokumentów niezbędnych przy przyjęciu do pracy takich jak: CV, list motywacyjny oraz przepisywaniu tekstów kabaretowych, wierszy czy opowiadań.

4. Pracownia rękodzieła artystycznego

W zajęciach pracowni rękodzieła artystycznego w znacznym stopniu zostały opanowane umiejętności zawodowe takie jak dokładność, staranność, umiejętność współpracy w grupie, zdyscyplinowanie.

Poznane techniki i opanowane umiejętności szczególnie w robótkach ręcznych zostały przeniesione do zajęć domowych jako forma wykorzystania czasu wolnego. Różnorodne wytwory wykonywane w tej pracowni cieszyły się powodzeniem podczas sprzedaży na Rynku Zygmunta Augusta w organizowanych kiermaszach. Sukcesem była również pomysłowość, szczególnie w technice dekorowania drzewek szczęścia, wytworów świątecznych.

5. Pracownia krawiecko – dekoracyjna

Użytkownicy poznali dokładniej obsługę maszyn do szycia oraz opanowali podstawowe umiejętności związane z drobną naprawą odzieży. Zapoznali się ze sposobem wykonywania patchworków oraz makramy.

Wiele ciekawych wytworów wykonane było ze sznurka sizalowego, filcu i polaru. Wykonano również stroje kabaretowe.

6. Pracownia techniczna

W tych zajęciach uczestniczyli przeważnie mężczyźni, gdzie zdobywali umiejętności związane z drobną przeróbką i remontem mieszkania. Wykonywali również wytwory ze sklejki, drewna z wykorzystaniem nowoczesnych narzędzi: pilarki, frezarki, wycinarki. Podczas zajęć technicznych zapoznali się z impregnowaniem, a następnie malowanie sprzętu ogrodowego, montażem tego sprzętu i składaniem altanki ogrodowej. W ramach tych zajęć wykonywane były prace porządkowe wokół posesji.

7. Zajęcia muzyczno – kabaretowe

Największym naszym sukcesem były występy grupy artystycznej w Kościołach, gdzie czynnie uczestniczyliśmy we Mszy Świętej. Nasze przedstawienia z okazji Świąt Wielkanocnych i Bożego Narodzenia dawały nam wszystkim wiele zadowolenia i satysfakcji, pomagały przełamać lęk i tremę.

Prezentowaliśmy również program kabaretowy o Rospudzie w Osiedlowym Domu Kultury oraz inne różnorodne kabarety w naszej placówce.

Raz w tygodniu odbywały się zajęcia muzyczne połączone ze wspólnym śpiewaniem piosenek oraz zabawa w „karaoke”. Ponadto braliśmy czynny udział w przeglądach w innych miejscowościach i spotkaniach integracyjnych.

8. Rehabilitacja ruchowa

Rehabilitacja ruchowa była prowadzona raz w tygodniu z wykorzystaniem sprzętu sportowego oraz sprzętu do masażu. Nastąpiła widoczna poprawa kondycji fizycznej i samopoczuciu. Od lutego do czerwca prowadzone były zajęcia na basenie, połączone z nauką pływania. W miesiącach letnich organizowane były zajęcia na świeżym powietrzu: rozgrywki w piłkę, zabawy z chustą, gry i zabawy sportowe. W placówce przeprowadzono turnieje: tenisa stołowego, piłkarzy stołowych, rzut lotkami do celu.

9. Psychoedukacja, treningi społeczne, grupa wsparcia

Zajęcia z psychoedukacji prowadzone były dwa razy w tygodniu i polegały na:

- akceptacji swego wyglądu, - godzenia się ze swoimi możliwościami i ograniczeniami, - zwiększaniu wiary w siebie i szacunek dla siebie, - akceptacji własnych błędów i pomyłek, - budowaniu realnego obrazu siebie.

Pomoc psychologiczna obejmowała działania w stosunku do rodziców i dotyczyła tematyki:

- przybliżenia problemów i potrzeb chorego członka rodziny, - umiejętności poznawania reakcji i zachowań dziecka prowadzące do lepszego zrozumienia jego osoby, - zwiększenia wiedzy dotyczącej choroby schizofrenii, - leków psychotropowych i ich działaniu.

Zajęcia dotyczące treningów psychospołecznych odbywały się jeden raz w tygodniu i dotyczyły:

- nabywania umiejętności komunikacyjnych, - wyrażania własnych uczuć i radzenia z emocjami, - obrony własnych wartości i przekonań, - wyrażanie próśb i własnych opinii.

Prowadzona grupa wsparcia przez psychologa obejmowała tematy:

- praca na problemach zgłoszonych przez użytkowników grupy, - doznawania i udzielania pomocy i wsparcia, - pogłębiania wzajemnego zaufania, - rozwijania umiejętności aktywnego słuchania i wypowiadania się na tle grupy.

Inne formy aktywności i wydarzenia w Środowiskowym Domu Samopomocy:

- udział w II Przeglądzie Kolęd i Pastorałek Osób Niepełnosprawnych „Dokąd Gwiazda prowadzi” – Białystok,

- karnawałowy bal przebierańców,

- zabawa walentynkowa,

- udział w marszu ulicami Augustowa w związku z budową obwodnicy,

- wyjazd na spektakl pt. :Wiśniowy Sad” – Białystok,

- uroczyste śniadanie Wielkanocne,

- wycieczka do Giżycka, Kętrzyna, Gierłoży, Świętej Lipki,

- udział w V Festynie Integracyjnym „Żyjmy razem” – Grajewo,

- udział w VI Przeglądzie Piosenki Dziecięcej „Wśród nas” – Augustów,

- udział we Mszy Świętej z okazji 450-lecia Augustowa,

- występ grupy artystycznej z programem pt. „Rospuda pszczółki Mai” w Albatrosie,

- udział w X Przeglądzie Małych Form Artystycznych Środowiskowych Domów Samopomocy w Bartoszycach,

- uroczysty Dzień Matki w ODK w Augustowie,

- udział w regatach kajakowych,

- wycieczka do Lipska do muzeum regionalnego,

- udział w obchodach VI Dnia Solidarności z osobami chorującymi psychicznie „Schizofrenia otwórzcie drzwi” – Suwałki,

- wycieczka do Krakowa, Radwanowic, Kalwarii Zebrzydowskiej, Wadowic, Częstochowy,

- wyjazd do muzeum M. Konopnickiej w Suwałkach oraz do kina na film „Katyń”,

- udział w konkursie fotograficznym pt. „Augustowskie klimaty”,

- uroczyste otwarcie „Ogrodu pod sosnami”’

- występ grupy artystycznej z okazji Światowego Dnia Walki z Ubóstwem,

- udział w I Przeglądzie Piosenki Biesiadnej „Po ten kwiat …” – Białystok,

- udział w szkoleniu „Szkodliwość palenia tytoniu”,

- spotkanie z wielkim sportowcem – osobą niepełnosprawną Karolem Bogdanowiczem, który otrzymał złoty medal olimpijski w kajakarstwie,

- występ grupy artystycznej w Albatrosie z okazji „Dnia Białej Laski”,

- spotkanie Wigilijne wraz z osobami z Polskiego Związku Niewidomych w Albatrosie.

Oferowaliśmy naszym uczestnikom pomoc przy:

- rozwiązywaniu problemów rodzinnych, - pomoc przy dokonywaniu zakupów, - pomoc przy załatwianiu spraw urzędowych, - pracach remontowych w mieszkaniu, - wyjazdach na komisje lekarskie, - korzystaniu z porad lekarskich (wizyty w przychodniach).

Pracownicy brali udział w konferencjach i szkoleniach:

- szkolenie: „Cechy osobowości współistniejące z upośledzeniem umysłowym” – prowadz. psycholog. K. Grajewska,

- udział w konferencji „Gmino jaka jesteś” – Białystok,

- szkolenie: „Alternatywne formy terapii” – Białystok,

- szkolenie: Praca z rodziną dziecka niepełnosprawnego – Białystok,

- szkolenie: „Dodać życia do lat – metody pracy z ludźmi starszymi z wykorzystaniem ruchu, tańca, zabaw” – Białystok,

- szkolenie: Kontrakt socjalny jako skuteczne narzędzie w pracy socjalnej – Augustów,

- udział w konferencji: „Życie psychiczne osób niepełnosprawnych” – Bartoszyce,

- szkolenie: Kryzys może być szansą – Suwałki,

- szkolenie: Treningi umiejętności społecznych w rehabilitacji psychiatrycznej – Białystok,

- kurs: Ozdoby z filcu – Białystok,

- szkolenie: Elementy kontaktu z osobami z zaburzeniami psychicznymi. Wybrane zagadnienia i przykłady treningu – Augustów.

Informacje o uzyskanych dochodach:

- sprzedaż wytworów własnych – łączna kwota: 4.304,00 zł

- darowizny: Nadleśnictwo Augustów: 341,00 zł

Pieniądze częściowo zostały wykorzystane na wspólne spotkania integracyjne.

Od sierpnia do grudnia realizowaliśmy zadanie pt. „W radości tworzenia i pracy – radość życia”. Projekt ten dotyczył wyjazdu studyjno – szkoleniowo – motywacyjnego do Warszawy i Krakowa oraz zajęcia z dziećmi tych rodzin, które korzystają z pomocy Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Augustowie. Wyjazd do Warszawy i Krakowa umożliwił zapoznanie się z funkcjonowaniem placówek, instytucji i miejsc, w których pracują osoby z zaburzeniami psychicznymi.

Odwiedziliśmy:

- pensjonat „U Pana Cogito”, - kawiarnia „Hamlet”, - wypożyczalnia rowerów „Dwa koła”, - pensjonat „Na wzgórzach”, - Warszawski Dom – Klub „Pod Fontanną”.

Zwiedziliśmy również takie placówki jak:

- Warsztat Terapii Zajęciowej Fundacji Anny Dymnej „Mimo wszystko”, - Świetlicę terapeutyczną Fundacji im. Brata Alberta.

Zajęcia z dziećmi ujęte w projekcie odbywały się w budynku, jak też obok na posesji leśnej w ogrodzie „Pod sosnami”. Wykorzystano sprzęt rehabilitacyjny i nowo zakupiony sprzęt ogrodowy oraz różnego rodzaju pomoce dydaktyczne.

PONIŻEJ ZNAJDUJĄ SIĘ ŁĄCZA DO PLIKÓW ZAWIERAJĄCYCH TO SPRAWOZDANIE W FORMATACH DOC I RTF

Metryka strony

Udostępniający: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Augustowie